Μεγας Κωνσ/νος και Αγια Ελένη: ΑΓΙΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ

agioi_kwnstantinos_eleni

Manolis Dimitriou Volonakis

10 Ιανουαρίου 2016

Ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνσ/νος, ο Ιλλίριος είναι ο κτίστης της Κωνσ/πολης Νέας Ρώμης. Όταν θέσπισε ως αργία την κυριακή την αφιέρωσε στον Ηλιο. Ο πεθερός του Μαξιμιανός, που προσπάθησε να δολοφονίση τον κων/νο ενώ εκείνος κοιμόταν, συνεήφθη και λίγο καιρό αργότερα βρέθηκε απαγχονισμένος στο δωμάτιο του. Ο Κωνσ/νος υποστήριζε σταθερα οτι ο πεθερός του αυτοκτόνησε, ενώ ο Μαξέντιος, ο γιός του μξιμιανού, κατηγορούσε τον κωνσ/νο για το θάνατο του πατέρα του. Τον γιο του τον σκότωσε επειδή πίστευε ότι είχε σχέση με την μητριά του Φαύστα την οποία με συμβουλή της επίσης Αγίας Ελένης – μητέρα του – δολοφόνησε πετώντας την σε καυτό νερό στα λουτρά. Ύστερα σκότωσε το γαμπρό του Μαξιμινό και τον αντίπαλό του Λικίνο που είχε καταφύγει ικέτης στη Θεσσαλονίκη.

Το βασικό επιχείρημα των θεωρειτικών της Εκκλησίας, που τον τιμά ως άγιο, είναι το πώ τα εγκλήματα του τα έκανε ως ειδωλολάτρης. Αλλά ειχε δεί το περίφημο όραμα που τον οδήγησε στον χριστιανισμό – από διώκτης του στο πλάϊ του Διοκλητιανού – όταν ανέσυρε το πτώμα του Μαξέντιου από τον Τίβερη, το αποκεφάλησε και το κάρφωσε σε ενα παλούκι για να το περιφέρει στους δρόμους της Ρώμης. Ο Μαέντιος ήτα ο αδελφός της γυναίκας του Φαύστας.

Το περίφημο διάταγμα των Μεδιολάνων, που προέβλεπε ανεξιθρησκεία και σταματούσε τους διωγμούς των χριστιανών, υπογράφτηκε το 313, μ.χ. Ό Λικίνιος – που ηταν γαμπρός του-νικήθηκε το 325, μ.χ., από τον Κωνσ/νο και τον γιό του τον Κρίσπο. χάρη στη κόρη του Κωνστάντια , την οποία είχε παντρέψει δεκαοχτάχρονη ακόμα με τον 45αχρονο αντίπλό του, αρχικά χάρισε στον Λικίνιο τη ζωή του. Στην συνέχεια διέταξε την εκτέλεσή του. Μαζί με τον γαμπρό του εκτέλεσε και τον 11κάχρονο γιό του Λικιανίνο.

Πέθανε το 337, και η ρωμαϊκή ΄σύγκλητος τον θεοποίησε, ενώ η εκκλησία τον ονόμσε αγιο, μέγα ισαπόστολο. Ειχε διώξει χριστιανούς »αρειανούς» και είχε συλήσει αρχαιόυς ναούς κι’ αγάλματα αφαιρώντας το χρυσάφι και το ασήμι. η μνήμη του με την μητέρα του γιορτάζεται στις 21 Μαϊου. Η καθολική εκκλησία δεν τον αναγνωρίζε ως άγιο. η μητέρα του κωνσ/νου ηταν κόρη ξενοδόχου από το Δράπανο Βιθυνίας. Παντρεύτηκε τον ερωτευμένο μαζί της Ιλλίριο αξιωματικό Χλωρό. Μερικές πηγές αναφέρουν πως ήταν { κοινή γυναία } που εργαζόταν σε πανδοχείο.
…………………..ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…………………………………..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s