ΣΕΒ: Μια χρεοκοπία θα μας καταδίκαζε σε εφιάλτη

Ξορκίζει τα σενάρια της χρεοκοπίας ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με δήλωση – παρέμβαση για τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές. «Μια χρεοκοπία θα μας καταδίκαζε σε μια εφιαλτική κατάσταση», τονίζει.

ΣΕΒ: Μια χρεοκοπία θα μας καταδίκαζε σε εφιάλτη

«Είναι η πιο κρίσιμη στιγμή μιας διαπραγμάτευσης, μιας μάχης που η χώρα πρέπει να δώσει με σταθερότητα και αξιοπρέπεια», αναφέρει ο κ. Δασκαλόπουλος και προσθέτει:

«Παράλληλα όμως, αισθάνομαι χρέος μου να υπογραμμίσω ότι μία χρεοκοπία θα καταδίκαζε τον τόπο σε μια εφιαλτική κατάσταση, την οποία ο πολύς κόσμος δεν μπορεί ούτε να φανταστεί. Η σκληρή πραγματικότητα, που σήμερα βιώνουμε, θα μας φαινόταν παράδεισος, αν βρεθούμε στην κόλαση της δραχμής».

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ, σε υπόμνημα που κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, τονίζει ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και το συνολικό κόστος των επιχειρήσεων καθορίζεται, κατά κύριο λόγο, από το κράτος και την κυβερνητική πολιτική.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι οι μισθοί δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διορθώσεων, υποστηρίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, ιδιαίτερα όταν το περιβάλλον και η φορολογία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα συνεχώς μεταβάλλονται» υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.

Η ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται την τελευταία Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του World Economic Forum για το έτος 2011, όπου η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στην 90η θέση στον κόσμο, μένοντας πίσω ακόμα και από χώρες όπως η Αλβανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Μολδαβία, οι Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές, που είναι και χώρες αποστολής οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.

Σημειωτέον, ότι η συνολική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται κατά 50% από το δημόσιο τομέα.

Οπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, «η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα οφείλεται σύμφωνα με αυτή την έκθεση σε τρεις επιμέρους δείκτες: στο δείκτη μακροοικονομικού περιβάλλοντος, στο δείκτη χρηματοπιστωτικών αγορών και στο δείκτη αποδοτικότητας της αγοράς εργασίας.

«Εάν κανείς ερμηνεύσει συνδυαστικά την πορεία αυτών των 3 δεικτών, μπορεί εύλογα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κρίση χρέους, η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης που υιοθετήθηκε, όπως και η κρίση ρευστότητας που αυτή η πολιτική συνεπάγεται ευθύνονται κατά ένα μεγάλο μέρος για την απώλεια της μάκρο-ανταγωνιστικότητας».

ΕΘΝΟΣ.gt

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s